This post is also available in: ruotsi
”Taiteen harjoittaminen ei siis ole leikittelyä, vaan vakavaa henkistä työtä, tietoa ja taitoa vaativaa vakavaa ammatinharjoitusta” ja ”taiteilijan on saatava kunniallisen kansalaisen ihmisoikeudet yhteiskunnassa ja myös toimeentulomahdollisuudet ja tarpeellisen henkisen tuen,”julistettiin kirjeluonnoksessa kannattajajäsenten hankintaa varten 1940-luvulla. Lauseessa tuli määritellyksi vuosikymmenten jälkeenkin käyttöön soveltuva Pohjalaisen taiteilijaliiton toiminnan ydin.
Perustaminen
Pohjalaisen Taiteilijaliiton perustava kokous pidettiin Helsingissä 27. 4. 1943. Paikalla olivat Eero Nelimarkka (joka vasemmalla Frans Hiivanaisen piirtämänä), Fredrik Hautala, Yrjö Kalliokoski, Nandor Mikola ja Jussi Pohjonen. Nelimarkka oli laatinut yhdistykselle sääntöluonnoksen kaupunginjohtaja J.V. Kedon kanssa ja hänellä oli valmiina piirros yhdistyksen merkiksi, joka hyväksyttiinkin. Vuoden 1950 vuosikokouksessa merkki päätettiin siirtää viralliseen sinettikäyttöön ja logoksi otettiin Leo Lehtikannon suunnittelema ”Kärpät paletilla”.
Ensimmäisen johtokunnan jäsenet asuivat etäällä toisistaan: taidemaalari Eero Nelimarkka (pj) ja taidemaalari Eemu Myntti (varapj.) ja Helsingin Taidehallin intendentti fil. tri Bertel Hintze Helsingissä, sihteeri kuvaamataidonopettaja Tauno Manninen sekä taidemaalarit Leo Lehtikanto ja Einari Uusikylä Vaasassa, sekä varajäsenet taidemaalari Arvi Mäenpää Alavudella ja Kirjastonhoitaja Martti R. Koskimies Ilmajoella.

Pohjalaisen taiteilijaliiton vuosikokous 13. 2. 1954 hotelli Astorian kerhohuoneessa. Osallistujat ovat ryhmittyneet pöydän ääreen takarivissä vasemmalta lukien Aarre Alapoti, Aini Lähdesmäki, Saima Alapoti, Leo Lehtikanto, Armas Vainio, Voitto Laine ja Osmo Kolehmainen. Eturivissä vasemmalta lukien Lasse Wuorinen, Ethel Swahn-Luutonen, Iivari Honkola, Hugo Buur, Matti Annala, Yrjö Kalliokoski ja Nandor Mikola.
PTL arkisto
Vaikuttaa siltä, että suuret, mahdollisimman monen liiton jäsenen teoksia esittelevät katselmukset olisivat vähenemässä ja nykyaikana vallalla oleva yksilöllisyyden korostaminen on tuonut tilalle pienryhmien näyttelyt. Kokonaiskuvan saa kuitenkin vain laajasta, mutta työläästä liiton näyttelystä.
Museonjohtaja, filosofian tohtori Leena Passi