Taidekokoelma | Konstsamling

”Kertakaikkinen jäsenmaksu”

Pohjalaisen taiteilijaliiton kokoelma

Taidekokoelmaa ryhdyttiin kartuttamaan heti ensimmäisessä johtokunnan kokouksessa syyskuussa 1943. Jokaisen taiteilijajäsenen tuli luovuttaa liitolle yksi teoksensa kertakaikkisena jäsenmaksuna.

…”Kuten tunnettua, kuuluukin kaikkien työjäsenten kertakaikkisena jäsenmaksuna antaa liiton kokoelmiin yksi teoksensa, mieluimmin sellainen, jonka kukin katsoo sopivaksi häntä edustamaan julkisessa kokoelmassa…”

Näin kirjoitti varainhoitaja Leo Lehtikanto kiertokirjeessä toukokuussa 1948.

Taiteilijaliiton kokoelmassa oli 1956 luettelon mukaan 44 numeroitua teosta. Kokoelmasta on pidetty luetteloa, joka on tarkistettu aika ajoin, teoksia on kehystetty ja huollettu taloudellisen tilanteen niin salliessa.

Liiton johtokunta ei enää nykyään velvoita jäseniään hoitamaan ”kertakaikkista jäsenmaksua”, vaan jokainen maksaa normaalin jäsenmaksun, ainoastaan yli 70-vuotiaat on vapautettu jäsenmaksusta.

Taiteellisesti kokoelma on mielenkiintoinen, sillä siinä on jäsenistön vanhemman polven ja myös vähemmän tunnettujen taiteilijoiden teoksia. Kokoelmassa näkyvät myös tavallisimmat taiteessa käytetyt tekniikat, pohjamateriaalit ja välineet. Kokoelman taiteilijoita ovat mm. H. Ahtela (Einar Reuter), Matti Annala, Oscar Bengts, Eva Bremer, Yngve Bäck, Frans Hiivanainen, Iivari Honkola, Lea Ignatius, Einari Junttila, Kaarlo Lamminheimo, Aini Lähdesmäki, Tanu Manninen, Nandor Mikola, Arvi Mäenpää, Eero Nelimarkka, Oiva Polari, Tellervo Töyry, Einari Uusikylä, Pentti Uusikylä ja Veikko Vionoja.

Taidekokoelman säilytys muodostui ongelmaksi teosmäärän kasvaessa ja toimitilan puuttuessa. Johtokunta päätti kokouksessaan 29. 12. 1962 tallettaa kokoelman toistaiseksi Vaasan maakunta-arkistoon. Sieltä teokset siirrettiin Seinäjoen taidehallin varastoon 25. helmikuuta 1987 ja kokoelman myyntiäkin harkittiin. Lopulta vuosikokouksessa 2003 Pohjalainen taiteilijaliitto päätti deponoida kokoelmansa Lapuan kaupungille, että teoksia voidaan pitää esillä Vanhan Paukun kulttuurikeskukseen rakennettavassa taidemuseossa.

Museonjohtaja, filosofian tohtori Leena Passi
Nelimarkka-museo / Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo

 

Alueellinen taiteilijoiden ammattijärjestö | Regional konstnärsorganisation

css.php